Práce zdarma: Kdy pomůže se zviditelněním a kdy na ni raději nepřistoupit?

Práce zdarma může být užitečným nástrojem na začátku vaší freelance kariéry, například při budování portfolia a získávání referencí a kontaktů. Na druhou stranu vás stojí energii i ušlé zisky. Důležité je proto pečlivě zvážit, kdy se do ní pustit a kdy naopak odmítnout. A právě to si v článku rozebereme.

Kdy můžete z práce zdarma benefitovat?

Zejména na začátku kariéry mohou volnonožci z bezplatné práce získat řadu výhod, ať už jde o první reference nebo získání zkušeností v oboru. Zkušení freelanceři mohou zase tuto strategii využít pro získání placených zakázek. V jakých situacích tedy dává práce zdarma smysl?

Když potřebujete získat zkušenosti

Jestliže začínáte prakticky od nuly, je dost pravděpodobné, že chvíli potrvá, než budete pro klienta přínosem. Pokud si vás vezme pod křídla zkušenější kolega, který na vás bude delegovat práci, na které vás zároveň bude učit, co a jak, je to skvělá příležitost nasát nové vědomosti a dovednosti. Jen pak nezapomeňte požádat o referenci, která bude dobře vypadat ve vašem portfoliu.

Při budování portfolia

Pro nováčky v oboru je práce zdarma někdy nezbytností. Bez relevantního portfolia je těžké přesvědčit potenciální klienty o svých schopnostech. Pokud jste začínající grafik, copywriter nebo třeba fotograf, pár bezplatných projektů vám může poskytnout potřebné ukázky prací, které poputují do portfolia.

Při práci pro neziskové organizace nebo u srdcovek

Pokud vás nějaký projekt opravdu baví, nebo souzníte s nějakou neziskovou organizací, práce zdarma může být skvělý způsob, jak přispět k něčemu smysluplnému. Kromě dobrého pocitu získáte také referenci, která se hodí do vaší vizitky na webu nebo katalogu freelancerů.

Pokud vám přinese nové klienty

I zkušení odborníci občas pracují „zdarma“ – například, když nabízí bezplatnou konzultaci. Ta umožňuje freelancerovi předvést své odborné znalosti a dovednosti, čímž si získá důvěru klienta. Během konzultace může také lépe pochopit potřeby a očekávání klienta, což usnadní ladění případné spolupráce. Zároveň má klient možnost se přesvědčit o hodnotě, kterou mu freelancer přinese. A to už je jen krůček od uzavření placené zakázky. Na takové konzultaci je důležité nepropálit všechno zdarma, ale klienta nasměřovat, aby pochopil přínos a hodnotu vaší služby.

Kdy na práci zdarma nepřistoupit?

I když v několika případech bezplatná práce může pomoct vaší kariéře, nebo aspoň přinést dobrý pocit, je pořád více případů, kdy se vyplatí takovou nabídku odmítnout. Jaké to jsou?

Přínosy jsou naprosto zanedbatelné

Nevidíte žádné jasné výhody z bezplatné práce na projektu? Nebojte se odmítnout. Sem patří situace, kdy projekt nenabízí žádnou hodnotu pro vaše portfolio a nezískáte z něj ani žádné nové kontakty nebo zkušenosti, které by vám mohly pomoci v budoucnu. V takových případech investujte čas raději do hledání placených zakázek nebo osobního a profesního rozvoje.

Když se jedná o dlouhodobý projekt

Pokud se zavážete k dlouhodobé práci bez finanční odměny, můžete rychle ztratit motivaci. Dlouhodobé projekty vyžadují konstantní úsilí a čas, které se dají využít produktivněji jinde. Další věcí je, že si zablokujete kapacity pro nové placené zakázky. Krátkodobé a konkrétně vymezené úkoly jsou v tomto ohledu mnohem bezpečnější.

Pokud cítíte, že vás protistrana jen využívá

Támhle předělávka, tady zase přihodit něco, co nebylo předmětem původní domluvy. Však to zabere jen chviličku. Jenže když je těch chviliček hodně, můžou vás stát docela balík. A navíc tím sami podkopáváte hodnotu své práce a vytváříte si pověst někoho, kdo je ochoten pracovat zadarmo. V takovém případě se zvyšuje i šance, že využívajících klientů se na vás pak nalepí mnohem více.

Skryté náklady na práci „zdarma“

Na světě není nikdy nic úplně zdarma. Příliš častou bezplatnou prací nejenže přicházíte o zisky, ale podkopáváte svou hodnotu a vysíláte světu zprávu, že dovednosti a čas freelancerů za jejich odměnu vlastně až tak nestojí. Tím škodíte nejen sobě, ale i ostatním pracovníkům z odvětví. Jaká další negativa se za prací zdarma skrývají?

  • Jdete naproti vyhoření: Neumíte říct ne a máte nad hlavu práce, ze které nedostanete ani korunu? Účty se ale samy nezaplatí. O to víc musíte pak pracovat na jiných projektech, abyste finančně vyšli. Snadno se můžete dostat do kolotoče plného stresu a přepracování, což je jen krůček od vyhoření a pověšení freelancingu na hřebík.
  • Blokujete si kapacity pro placenou práci: Čas je omezený zdroj a je dobré s ním zacházet rozumně. Jestliže vám ale většinu času zabírá práce, ze které nemáte ani peníze, ani dobrý pocit, je to plýtvání zdroji.
  • Plýtváte časem, který by šel využít lépe: Pokud jste rozený people pleaser a neumíte odmítnout žádnou prosbu, připravujete se nejen o peníze, ale také o čas, který byste mohli věnovat odpočinku nebo třeba profesnímu rozvoji.

Naučte se neplacené práci vyhnout

Máte problém odmítat zakázky, ze kterých nic nezískáte? Nebo se z placené zakázky stala neplacená až v průběhu spolupráce, když nad věčnými předělávkami trávíte už několikátý týden? Naučte se základní dovednosti, se kterými odmítání takových zakázek zvládnete lépe.

Naučte se říkat NE

Pokud nechcete vyhořet, je schopnost umět říkat NE poměrně zásadní. Věnovali jsme jí i samostatný článek, tak se na něj podívejte, ať víte, jak ji pořádně vypilovat. Pak vás nebude paralyzovat strach, že klienta (a vlastně kohokoli jiného) zklamete odmítnutím.

Vaše znalosti a čas mají určitou hodnotu, tak na to nezapomínejte. Naučit se odmítat neplacenou práci vás ochrání před vyhořením a umožní vám soustředit se na projekty, které vám skutečně přinášejí hodnotu.

Stanovte si jasné hranice a očekávání

Jasně stanovené hranice a očekávání jsou nezbytné od začátku spolupráce. Při prvních jednáních s klientem jasně definujte, co je součástí vaší práce, jaké jsou vaše sazby, a co může klient očekávat za své peníze. Buďte transparentní ohledně toho, co zahrnují vaše služby a jaké jsou dodatečné náklady na případné úpravy nebo změny projektu. Tento přístup nejenže nastaví profesionální tón, ale také minimalizuje riziko nedorozumění a neplacených dodatečných prací v průběhu projektu.

To samé platí i pokud se jedná o přátelé nebo rodinu, u kterých je občas normální nějaká výpomoc zdarma. I tady je dobré stanovit hranice, díky kterým neohrozíte dobré vztahy.

Mějte vše dobře smluvně ošetřené

Smlouva je nejlepším přítelem freelancera, pokud jde o ochranu vašich práv. Každý projekt byste tak měli mít podložený smlouvou, která jasně definuje podmínky spolupráce, včetně platebních podmínek, rozsahu práce, termínů a všech dalších důležitých detailů. Smlouva by měla obsahovat také ustanovení o dodatečných pracích a úpravách, aby se předešlo situacím, kdy se z placené zakázky najednou stane neplacená kvůli nekonečným revizím.

TIP: Mrkněte na náš článek o smlouvách na volné noze, kde zjistíte, že není nutné sepsat štos papírů, aby byla smlouva platná.

Pár slov závěrem

Práce zdarma může být skvělým nástrojem pro zviditelnění a budování portfolia, ale je důležité pečlivě zvážit, kdy a za jakých podmínek na ni přistoupit. Vybírejte si pouze takové projekty, ze kterých něco máte. Ať už je to reference, nebo dobrý pocit, že jste někomu pomohli. Nikdy by neměla být práce zdarma na úkor vaší psychické ani fyzické pohody.

Zkuste si vymezit počet hodin, které jste ochotni do neplacené práce investovat. Tím zajistíte, že budete mít dostatek času na dotáhnutí placených zakázek a nedostanete se do časové tísně a stresů s ní spojenými. A zkuste si také čas od času vyhodnotit čas a úsilí investované do neplacených projektů, jestli skutečně přináší očekávané přínosy.