Dlouhodobé projekty nebo jednorázovky? Výhody a nevýhody jednotlivých typů spoluprací

Na volné noze se setkáte s klienty, kteří hledají dlouhodobé spolupráce, stejně jako s těmi, kteří potřebují vykrýt jednorázové projekty. Každý typ spolupráce má svá specifika – v článku se podíváme na to, jaké výhody a nevýhody s sebou jednotlivé typy spoluprací nesou.

Dlouhodobé spolupráce

Výhody dlouhodobých spoluprací

  • Jistota stabilního příjmu: Mít aspoň jednoho většího dlouhodobého klienta je minimálně ze začátku freelance kariéry poměrně výhra. Stabilní příjem snižuje stres spojený s finanční nejistotou a umožňuje vám soustředit se více na svou práci a být produktivnější, než když vám myšlenky utíkají k tomu, že nevíte, jak a jestli tenhle měsíc vyjdete. S jistotou stabilního příjmu se pak také lépe plánují investice do podnikání (marketing, sebevzdělávání…) i osobního života.
  • Lepší znalost klienta a jeho potřeb: Při dlouhodobé spolupráci máte možnost lépe poznat svého klienta, jeho potřeby a očekávání. Díky této znalosti může být práce efektivnější a méně časově náročná, což je výhodné zejména pokud pracujete na projektové bázi (Je lepší hodinová sazba nebo nacenění projektu?). Dlouhodobé vztahy ideálně vedou k lepší komunikaci a méně nedorozuměním – tedy méně času strávíte vysvětlováním základních věcí a máte větší prostor na samotnou práci.
  • Menší náklady a stresy s hledáním nových klientů: S dlouhodobými klienty odpadá nutnost neustále hledat nové projekty. Místo toho máte více času na samotnou práci i rozvoj podnikání. Díky tomu nemusíte investovat tolik času/financí do marketingu a můžete tyto zdroje využít například k seberozvoji.
  • Možnost prohloubení znalostí daného odvětví: Dlouhodobá spolupráce v jednom odvětví vám umožní získat hlubší znalosti a zkušenosti a zvýšit tak svou odbornou kvalifikaci. Užší specializace mnohdy také znamená nižší konkurenci a možnost nastavení vyšších odměn. Také to zvyšuje vaši důvěryhodnost a autoritu v daném oboru, a to při shánění nových zakázek mnohdy dokáže zázraky.

Nevýhody dlouhodobých spoluprací

  • Riziko přílišné závislosti na jednom klientovi: Na rozdíl od zaměstnanců nemáte právní ochranu v podobě výpovědní lhůty. Když s vámi ze dne na den rozváže dlouhodobý klient spolupráci, moc s tím nenaděláte. Z toho důvodu je vždy lepší mít více klientů (ať už dlouhodobých, nebo krátkodobých) a tím riziko výpadku příjmu diverzifikovat. Samozřejmě je dobré myslet i na finanční rezervu.
  • Menší rozmanitost práce: Jednou z hlavních výhod práce na volné noze je rozmanitost a kreativita. A právě o tu se můžete u dlouhodobých projektů připravit, zejména pokud se jedná o klienta, který vám zabírá většinové kapacity. Dobrá zpráva je, že kreativita je sval, který je fajn občas protáhnout a potrénovat – pokud vás trápí její nedostatek, mrkněte na náš článek o kreativitě v podnikání, kde najdete tipy, jak ji zase rozproudit.
  • Horší vyjednávací pozice: V dlouhodobých spolupracích se může stát, že klient bude postupně navyšovat objem práce, aniž by adekvátně zvyšoval vaši odměnu. A protože nechcete ztratit svého největšího klienta, může vás nahnat do kouta a přimět dělat více práce za stejné peníze. Také může být nepříjemné komunikovat zdražování služeb, protože vás brzdí strach, že o klienta přijdete. V takovém případě doporučujeme přečíst článek Jak zvýšit ceny a nenaštvat stávající klienty. Bez zvyšování cen byste také mohli brzo vyhořet.

TIP: Máte pouze jednoho dlouhodobého klienta? Pozor, mohlo by se jednat o švarcsystém, za který hrozí oběma stranám nemalé pokuty. Přečtěte si, jak švarcsystém neriskovat.

Jednorázové projekty

Výhody krátkodobých projektů

  • Rozmanitost a flexibilita: Každý projekt je jedinečný, což znamená, že se neustále setkáváte s novými výzvami a úkoly. To poskytuje příležitost rozvíjet své schopnosti a získávat zkušenosti z řady oblastí od technických dovedností přes kreativní řešení problémů až po zlepšení komunikačního skillu. Práce na jednorázových projektech vyžaduje schopnost rychle se přizpůsobit novým situacím a prostředím. Taková dovednost se vám bude hodit nejen v profesionálním životě, ale i v tom osobním. V neposlední řadě pak nové projekty mohou přinášet inspiraci a nápady, které uplatníte v jiných oblastech své práce.
  • Lepší vyjednávací pozice: U jednorázových projektů máte často lepší vyjednávací pozici, co se týká odměny, protože klienti potřebují rychlé a efektivní řešení – často tak jsou ochotni platit za kvalitní a rychlou práci víc. Také je jednodušší nabídnout vyšší sazbu novému klientovi, protože tam odpadá strach, že byste o něj mohli přijít.
  • Rychlejší uzavření projektů: Krátkodobé projekty poskytují rychlou zpětnou vazbu, což vám umožňuje okamžitě vyhodnotit výsledky své práce a (po)učit se z nich pro budoucí projekty. A z každého úspěšně dokončeného a odškrtnutého projektu budete mít dobrý pocit, že jste splnili nastavená očekávání.
  • Možnost získat více referencí: S každým dokončeným projektem také rozšíříte své portfolio o další ukázky prací. Silné portfolio s různorodými projekty zvyšuje vaši atraktivitu pro potenciální klienty. A kladné reference jim pak vysílají signál, že jste spolehliví a umíte věci dotahovat do konce.

Nevýhody krátkodobých projektů

  • Nutnost častějšího hledání nových klientů: Jednorázové projekty vyžadují poněkud lepší plánování. Jakmile se blížíte ke konci, je dobré mít připravený další projekt, do kterého se pustíte, abyste předešli výpadku příjmů. Pokud nejste zavedený odborník, na jehož služby klienti nějaký ten měsíc s radostí počkají, budete muset vynakládat do hledání projektů více energie i času. Pro snadnější získávání nových spoluprací doporučujeme registraci do katalogů spojující freelancery s firmami, jakými je například i freelance.cz.
  • Menší jistota stabilního příjmu: Tento bod navazuje na předchozí odstavec. V momentě, kdy se vám nepodaří sehnat včas další zakázku, přicházíte o pravidelný příjem a bude potřeba sáhnout do rezervy.
  • Méně příležitostí k budování dlouhodobých vztahů: Dlouhodobé vztahy jsou založené na důvěře a dobrém porozumění. U jednorázových projektů není dostatek času na vybudování takové důvěry, což může snížit možnost získat opakované zakázky.
  • Větší riziko nezaplacených faktur: U nových klientů neznáte ještě platební morálku a je tu vždy větší riziko nezaplacené práce. To však snížíte, když si klienta proklepnete, jestli nemá exekuce, případně nenajdete negativní zkušenosti jiných freelancerů. V každém případě se vyplatí zažádat o zaplacení zálohy, která snižuje riziko nezaplacení (a také potvrzuje vážný zájem klienta o spolupráci), a mít vše řádně smluvně ošetřené, včetně platebních podmínek a případných sankcí.

TIP: Klient přesto nezaplatil? Zjistěte, jak se můžete proti neplatičům bránit.

Když to shrneme, je ideální najít rovnováhu mezi dlouhodobými a jednorázovými spolupracemi. Dlouhodobé projekty poskytují stabilitu a větší jistotu, zatímco jednorázové projekty přinášejí rozmanitost a flexibilitu. Optimální strategie by měla zahrnovat kombinaci obou typů spoluprací, kde například 80 % času věnujete dlouhodobým klientům a 20 % hledání nových příležitostí​. Vždy je to však individuální a záleží, v čem se cítíte lépe a co vám funguje.